Crizele economice şi financiare din Europa şi SUA par să fi luat o pauză, dar efectele acestora se propagă la nivel mondial ducând anul acesta şomajul la cel mai ridicat nivel din istorie, iar numărul şomerilor va continua să crească încă patru ani, estimează Organizaţia Internaţională a Muncii.
Avertismentul scoate în evidenţă riscul inegalităţii, despre care Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial, spune că ameninţă să destabilizeze "societatea globală". Urmările? Migraţii în masă şi revolte populare, atenţionează analiştii.
"Avem decalaje prea mari în lume; avem nevoie de mai multă includere. Dacă vom continua să avem o creştere necuprinzătoare şi nu punem capăt problemei şomajului, în special a şomajului din rândul tinerilor, societatea noastră globală nu va mai fi sustenabilă", a spus Schwab, economistul german care a pus bazele reuniunii anuale a liderilor politici şi din afaceri de la Davos - Forumul Economic Mondial.
Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) estimează că şomajul la nivel mondial va ajunge anul acesta la 202 milioane de persoane, peste recordul istoric înregistrat în 2009, de 198 milioane de persoane. În 2014, numărul persoanelor fără loc de muncă va urca la 205 milioane, scrie CNBC.
Deşi cele mai recente crize au avut ca origine lumea dezvoltată, trei sferturi din numărul total al noilor şomeri de anul trecut au provenit din celelalte economii, cele mai mari probleme fiind în Asia de Est, Asia de Sud şi Africa Subsahariană.
OIM atribuie această situaţie "efectului de revărsare" al creşterii slabe din economiile avansate şi în special al recesiunii din Europa. "Principalul mecanism de transmitere a fost comerţul internaţional, dar regiuni precum America de Sud şi Caraibele au suferit din cauza creşterii volatilităţii fluxurilor internaţionale de capital", a