În Franţa iese miercuri pe ecrane filmul Zero Dark Thirty în care este povestită lichidarea lui Ben Laden, liderul organizaţiei teroriste Al Qaida, de către un comando american, dar şi eforturile depuse timp de zece ani pentru a fi găsit şi identificat. “Un film impresionant”, scrie ziarul Le Monde, care mai observă însă că prin filme de acest gen americanii îşi transformă istoria în legendă.
Dacă Statele Unite sunt prima mare putere a lumii acest fapt nu se datorează numai hegemoniei lor militare şi economice, ci şi modului în care au ştiut să pună cea de-a şaptea artă în sprijinul propriei lor imagini.
Sute de milioane de oameni pe planetă, care nu au pus niciodată piciorul pe teritoriul Statelor Unite, ştiu o mulţime de lucruri, de fapt esenţialul, despre America şi istoria ei pentru că au văzut filmele produse de marea maşină hollywodiană. O maşină extrem de eficientă care transformă, cum spune Le Monde, cu o viteză uimitoare istoria în legendă. Incă din anii celui de-al doilea război mondial filmele artistice făcute de Hollywood pe tema marii conflagraţii au fost destinate să glorifice eroismul şi forţa armatei americane.
Ele erau destinate deasemenea să ridice moralul trupelor, iar marile vedete ale Holywood-ului mergeau pe front pentru a-i mobiliza pe soldaţi. Toate războaiele duse apoi de americani pe toate continentele s-au reverberat în filme devenite uneori succese mondiale, cum a fost cazul ce cele consacrate Vietnamului. Mai nou au apărut filme extrem de interesante, adevărate sinteze între aspectul documentar şi ficţiune, despre intervenţiile americane în Somalia, Afganistan şi Irak.
Filmul despre lichidarea lui Ben Laden, realizat de regizoarea Kathryn Bigelow, a avut un imens succes în Statele Unite, dar a provocat şi polemici. Unii au reproşat echipei de realizatori că îl ajută de fapt pe preşedintele Barack Obama să-şi