Europarlamentarul PDL Cristian Preda pune sub semnul întrebării numirea lui Crișu Anastasiu în funcția de Avocat al Poporului.
Preda reaminștește, în primul rând, solicitarea Comisiei Europene ca noul Avocat al Poporului să fie agreat. "USL nu a făcut vreo încercare de a negocia, pentru a ajunge la un nume acceptat prin consens. A preferat să folosească majoritatea de care dispune", a comentat europarlamentarul pe blogul său.
Acesta se mai arată îngrijorat că proaspăt numitul Avocat, Crișu Anastasiu, "a declarat că nu va ataca toate ordonanţele de guvern care i se par neconstituţionale, ci va fi cumpătat". "Când e întrebat ce face cu OUG suspecte de încălcarea Constituţiei, un Avocat al Poporului trebuie să spună două lucruri, pentru a fi credibil: (A) E bine că guvernul să nu folosească OUG decât în situaţii de urgenţă indubitabile, şi nu pentru a evita deliberarea publică. (B) Nu voi ezita să atac orice OUG care mi se pare suspectă. Crisu Anastasiu a preferat să facă o reverenţă în fata USL, comportându-se nu ca un Avocat al Poporului, ci că unul al Guvernului", conchide Preda.
"Poate că ar fi mai bine să spunem Procuror, şi nu Avocat, fiindcă din CV nu rezultă că ar fi fost vreodată în postura de a apăra vreun cetăţean, făcând în schimb o lungă carieră de procuror", mai scrie acesta. Europarlamentarul mai subliniază contradicția conform e discută "aprins" dacă un procuror poate fi preşedinte al CSM, chiar dacă legea nu o interzice formal, dar nu se întreabă nimeni dacă un procuror poate fi Avocat al Poporului.
"Cred că şi refuzul de a căuta un consens, şi alegerea cuiva care se grăbeşte să-şi arate servilismul guvernamental sunt erori, pe care le "explică" doar aroganta cu care majoritatea de azi priveşte şi cetăţeanul, şi Comisia Europeană. Voi acţiona în Parlamentul European pentru a apăra cauza cetăţenilor din România", încheie acesta. @N_P