*Tribunalul Buzău a încheiat un astfel de acord încă din 2009
Mica reformă în justiţie a adus nemulţumire în rândul judecătorilor în privinţa termenelor scurte acordate în soluţionarea dosarelor. Aceasta în timp ce judecătorii sunt puţini, iar sălile de judecată sunt insuficiente. Există însă şi părţi bune, pe care magistraţii le văd şi le recunosc.
În privinţa termenelor scurte şi a resurselor umane şi materiale din instanţele din Buzău, lucrurile sunt ştiute. Nu avem judecători suficienţi pentru numărul mare de dosare ce trebuie soluţionate, nu avem săli suficiente şi se lucrează în doi timpi. Justiţiarii văd însă cu ochi buni prevederile ce vizează extinderea medierii, care este o alternativă de soluţionare a litigiilor, mai ales în cauzele comerciale şi de divorţ. Deşi puţin cunoscută şi prea puţin apelată de către justiţiabili, medierea poate reduce costurile şi timpul pe care le implică judecata în sine; mai mult chiar, s-ar putea , astfel, debloca instanţele de valul de dosare care le sufocă.
Mediatorul este persoana care găseşte calea de mijloc într-un litigiu, pentru ca fiecare dintre părţi să fie mulţumită. În acest sens, conducerea Judecătoriei Buzău va încerca încheierea unui protocol cu Centrul de Mediere Buzău, organism cointeresat în promovarea medierii acestei activităţi. Tribunalul Buzău a încheiat încă din 2009 un astfel de protocol cu Centrul de Mediere Buzău având ca scop promovarea, sprijinirea şi implementarea activităţii de mediere, precum şi popularizarea acesteia în judeţul Buzău.
„În vederea implementării Legii nr.192/2006 privind mediereaşi organizarea profesiei de mediator (modificată şi completată prin Legea nr. 370/2009, care cuprinde dispoziţii obligatorii începând cu data de 3 martie 2010 de informare a părţilor cu privire la această instituţie), se aduce la cunoştinţa justiţiabililor a avantajelor recurge