Proiectele a peste 300 de cercetători din 24 de ţări europene, printre care nu se numără niciunul din România, vor primi granturi în valoare totală de 680 milioane de euro din partea Consiliului European pentru Cercetare (CEC).
Potrivit Comisiei Europene (CE), finanţarea, în valoare de până la 2,5 milioane de euro per proiect, este acordată unui număr de "302 lideri consacraţi din domeniul cercetării din 24 de ţări diferite din întreaga Europă, în cadrul celui mai recent concurs vizând prestigioasele sale granturi pentru cercetători confirmaţi cunoscute sub numele de Advanced Grants".
Finanţarea, arată sursa citată, permite acestor oameni de ştiinţă să îşi urmeze cele mai inovatoare idei la frontierele cunoaşterii, împreună cu echipele lor.
În cadrul acestei iniţiative vor fi sprijinite financiar proiecte ale unor cercetători din Austria, Belgia, Elveţia, Cehia, Cipru, Germania, Danemarca, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Croaţia, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Slovenia şi Marea Britanie.
Cele mai multe proiecte finanţate provin din Elveţia, Germania, Franţa, Olanda şi Marea Britanie, potrivit listei cu cercetătorii selectaţi.
Printre proiectele ce beneficiază de finanţare se numără cel al unui om de ştiinţă din Franţa care va elabora, împreună cu echipa sa, noi modele care să explice anumite fenomene fizice, precum superconductivitatea. O echipă stabilită în Letonia va reuni informatica, fizica şi matematica pentru a evalua avantajele şi limitele dispozitivelor cuantice, iar un alt grant se duce la un cercetător din Italia, care va studia modul în care actorii economici îşi formează şi îşi schimbă convingerile cu privire la mediul lor şi la ceilalţi actori, prin adăugarea de caracteristici emoţionale şi psihologice la modele existente, potrivit CE.
"CEC continuă să