Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, un etalon în conştiinţa noastră. Iubim SMURD-ul şi-l respectăm. Îl preţuim la adevărata sa valoare, mai ales atunci când avem nevoie de el. Oftăm uşuraţi sau plini de speranţă când auzim şi, apoi, vedem maşina roşie. „E în regulă, a sosit SMURD-ul!”. În premieră pentru presa maramureşeană, „echipajul GAZETEI” a fost alături timp de 24 de ore de echipele SMURD.
8.30. Pe doctorul Mitre, îmbrăcat în uniforma roşie, cu însemnele SMURD, îl observi uşor printre halatele, tărgile şi scaunele cu rotile ce foiesc pe coridorul de la Urgenţă. Stă de vorbă cu un bătrân îngrijorat căruia-i explică ceva din nişte foi pline de parafe. Îl salut şi-i fac semn că îl aştept afară, pentru a nu încurca activitatea în U.P.U. (Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare). Medic primar în medicina de urgenţă, Remus Mitre împreună cu o asistentă, trei paramedici pompieri şi un voluntar vor forma, pentru 24 de ore, echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă (T.I.M.). La început de zi, între doctori, se face preluarea schimbului, se discută probleme de organizare, de aparatură, cazurile deosebite din tura precedentă, se verifică necesarul de medicamente.
Afară, maşina medicului de urgenţă (M.M.U.), un autoturism Fiat, şi autoutilitara –Volkswagen- SMURD sunt pregătite pentru intervenţii. Fac cunoştiinţă cu echipa: Dana Dumitrean – asistent medical; paramedicii pompieri: plt. maj. Adrian Revnic şi plt. Ionuţ Ahriţculesei; paramedic Radu Ardelean şi Ioan Pintea, voluntar.
9.20. Sunetul sirenei, care azi îmi va deveni familiar, se aude din ce în ce mai tare. Apoi, tace. După câteva clipe, în faţa intrării de la Urgenţă, opreşte o a doua maşină SMURD. Din autoutilitara roşie - tot VW - este coborât cu targa un bătrân. Îi observ atent pe tinerii pom