Guvernul a adoptat, miercuri, bugetul de stat pe anul acesta şi va transmite documentul spre Parlament, pentru amendamente şi votul final, însă parlamentarii vor dezbate și vota documentul peste două săptămâni, urmând a se respecta pașii procedurali.
Acest timp de două săptămâni se datorează câtorva pași procedurali. După o ședință de astăzi a camerelor reunite se va stabili calendarul dezbaterii în Parlament.
Guvernul va trimite în această seară, sau mâine dimineață, proiectul în Parlament, până sâmbătă, deputații și senatorii au trei zile în care să depună amendamente la proiectul de buget, care vor fi discutate duminică în Guvern.
Guvernul va stabili dacă adoptă sau nu amendamentele, urmând să retrimită Parlamentului noua formă a proiectului de buget, care intră în dezbaterea comisiilor de specialitate.
Luni, 4 februarie, va începe ședința de plen în care se va discuta bugetul.
Conform ultimelor date prezentate de Ministerul Finanţelor, proiecţia bugetară este construită pe o ţintă de creştere economică de 1,6% şi un Produs Intern Brut de 623,3 miliarde lei.
Veniturile bugetului consolidat sunt proiectate la 209,2 miliarde lei (reprezentând 33,6% din PIB), iar cheltuielile bugetului general consolidat ar urma să atingă 222,6 miliarde lei (35,7% din PIB), deficitul astfel rezultat fiind calculat la 13,3 miliarde lei (2,1% din PIB).
Cine primeşte mai mulţi bani
Ministerul Fondurilor Europene: +38,4 milioane lei, cu 379% mai mult, până la 184 mil. lei
Ministerul Sănătăţii: 4,8 miliarde lei, cu 81% mai mult, până la 8,7 miliarde lei
Ministerul Transporturilor: 5,2 miliarde lei, cu 41% mai mult, până la 7,3 miliarde lei
Cine primeşte mai puţini bani
Ministerul Culturii: 606,8 milioane lei, mai puțin cu 4,7%
Ministerul Afacerilor Interne: 8,6 miliarde lei, mai puțin cu 3,9%
Ministerul Justi