Fie că locuim la bloc sau la casă, cu toţii ne-am confruntat cel puţin o dată în viaţă cu necesitatea montării sau înlocuirii caloriferelor, care ne încălzesc locuinţele pe timp de iarnă. Pentru că suntem în plin sezon rece şi căldura este acum mai preţioasă ca oricând, am testat piaţa şi am vorbit cu specialişti în domeniul instalaţiilor termice pentru a afla răspunsul la câteva întrebări: Cum alegem caloriferul potrivit pentru locuinţa noastră? Cât ne costă un calorifer de aluminiu, fontă sau oţel? Care tip de radiator dă cea mai mare căldură şi care este mai rezistent?
De la caloriferele ruseşti, grele, din fontă, până la cele mai noi, cu un randament mai ridicat de căldură, oferta radiatoarelor pe piaţa românească este destul de diversificată, pentru toate cerinţele şi mai ales, pentru toate buzunarele.
Dacă doriţi să vă dotaţi locuinţa cu cele mai potrivite calorifere, trebuie să ştiţi că acestea sunt de trei tipuri: de aluminiu, oţel şi fontă, fiecare cu caracteristicile proprii. În funcţie de criteriul randamentului de căldură sau al transferului de căldură, cel mai eficient este caloriferul din aluminiu, spun specialiştii, care răspândeşte cea mai mare cantitate de căldură, întrucât se încălzeşte repede. Pe locul al doilea, ca transfer de căldură, sunt caloriferele din oţel, care se încălzesc rapid, dar şi se răcesc la fel de repede, în timp ce fonta are un transfer de căldură cu circa 30% mai puţin decât aluminiul, dar cu cât se încălzeşte mai greu cu atât mai greu se şi răceşte.
Pentru a stabili necesarul de căldură dintr-o încăpere, specialiştii fac un calcul destul de complex, luând în considerare suprafaţa, dar şi alţi factori, precum: materialele din care sunt realizaţi pereţii clădirii, orientarea camerei, tipul de tâmplărie, dacă imobilul este izolat termic sau nu, din ce material este realizat planşeul sau la ce ni