Unirea Principatelor Moldova si Tara Romaneasca, numita si Mica Unire, a avut loc la data de 24 ianuarie 1859.Deterioarea relatiilor dintre Rusia si Imperiul Otoman, la mijlocul secolului al XIX-lea, a dus la ocuparea Principatelor Romane de catre armatele tariste, in iulie 1853. Imperiul Otoman a ripostat si a declarat razboi Rusiei, in octombrie 1853. Un an mai tarziu, Franta si Marea Britanie, respectandu-si angajamentele fata de Imperiul Otoman, au declarat, in martie 1854, razboi Rusiei. Austria a interpretat actiunea Rusiei ca pe o amenintare directa la adresa intereselor sale din sud-estul Europei, in special a celor comerciale la Dunarea de Jos, si, in iunie 1854, a semnat cu Imperiul Otoman conventia de la Boiacikoy, in urma careia se angaja sa forteze retragerea Rusiei din Principate, primind in schimb dreptul de a le administra.
Ca urmare a infrangerii Rusiei in razboiul Crimeii si incheierea Tratatului de pace de la Paris din 1856, cele doua Principate au fost trecute sub tutela comuna a Imperiului Otoman si protectia colectiva a Congresului Marilor Puteri - Anglia, Franta, Sardinia, Austria, Prusia si Rusia. Partile semnatare, inclusiv Imperiul Otoman, recunosteau independenta administrativa a Principatelor, dreptul fiecaruia de avea o armata nationala, de a emite legi si de a face comert liber cu alte tari.
Negocierile din cadrul Tratatului de la Paris au dus la revizuirea legilor fundamentale (Regulamentele Organice) ale fiecarui Principat in parte si la organizarea de alegeri pentru Adunarile ad-hoc (Divanele ad-hoc), adunari ale tuturor claselor sociale, care urmau sa dezbata viitorul celor doua tari.
Hotaratoare pentru cursul relatiilor romano-ruse era prevederea din Tratatul de la Paris ce viza cedarea de catre Rusia a trei judete din sudul Basarabiei catre Moldova. Cu toate ca zona reprezenta doar aproximativ 5.000 km patra