Obiectele de patrimoniu naţional ce aparţin Muzeului de Etnografie din Braşov riscă să rămână fără spaţiul unde sunt depozitate. Asta din cauză că locaţia unde se află piesele muzeale, de pe strada Lungă, ar fi trebuit să fie evacuată, în urma unei sentinţe judecătoreşti executorii.
Cu toate acestea, la depozitul unde se află obiectele muzeului, executorul judecătoresc nu s-a prezentat. Conducerea instituţiei de cultură spune că se află în litigiu de 15 ani cu o firmă privată, care revendică atât spaţiile ce aparţin muzeului cât şi un teren. Reprezentanţii firmei implicate n-au făcut nicio declaraţie.
Conducerea muzeului de Etnografie, dar şi angajaţi ai instituţiei, au ajuns, dis de dimineaţă, la depozitul muzeului, situat pe strada Lungă. Au aşteptat în curte câteva zeci de minute, însă executorul judecătoresc nu a ajuns la faţa locului. De 15 ani, conducerea muzeului este în proces cu firma respectivă pentru spaţiile şi terenul din zonă, în suprafaţă de 125 de metri pătraţi.
“Am cerut instanţei să clarifice cartea funciară şi numărul topo respectiv pentru că noi considerăm că ceea ce vor să facă, acum este ilegal. Noi nu suntem pe topul 28 per 3 pentru că 28 per 3 se opreşte la partea cu cărămidă, iar ceea ce este aici este 29 per 1. Noi cerem instanţei să se constate pe măsurătorile care trebuiesc făcute, cu expertiză topografică care trebuie făcută din nou, care este topul acesta şi ce suprafaţă are şi topul vecinilor” a declarat Ligia Fulga, director Muzeul de Etnografie.
“Vom lupta până la capăt pentru a ne dovedi dreptatea” a adăugat Mihai Pascu, vicepreşedinte CJ Braşov.
Pe de altă parte, Muzeul de Etnografie, dar şi cel de Artă, sunt în situaţii foarte grave. Asta după ce Biserica Evanghelică din Braşov a cerut retrocedarea şi a obţinut în instanţă clădirea unde funcţionează ambele instituţii, situată pe Bulevardul Eroil