În judeţul nostru, 15.882 de oameni trebuie să supravieţuiască din 350 lei lunar. Cu toţii sunt oameni în vârstă, care fie suferă de foame ca să-şi cumpere medicamentele care să le mai aline suferinţele, fie nu-şi mai plătesc datoriile către stat, ca să se hrănească. Totuşi, dacă veniturile lor nu ar fi fost completate prin această măsură de protecţie socială acordată de stat – indemnizaţia minimă garantată – ei ar fi trebuit să supravieţuiască din sume sub nivelul de 350 lei.
Potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Vrancea, numărul celor ce beneficiază de pensie socială a scăzut în 2012, faţă de anul 2011, când figurau în baza de date a instituţiei 16.096 de astfel de pensionari. „Indemnizaţia socială pentru pensionari se acordă din oficiu, fără a fi nevoie de depunerea unei cereri însoţite de do-cumente doveditoare, tuturor pensionarilor sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate”, a spus Adrian Juravle.
Indemnizaţia socială pentru pensionari se determină ca diferenţă între suma de 350 de lei şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. Această diferenţă se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.
În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri. Drepturile cu titlu de indemnizaţie socială se stabilesc şi se plătesc de Casa Naţională de Pensii Publice