Guvernul îşi va angaja răspunderea, până în luna aprilie, pentru un proiect de lege privind regimul juridic al restituirii proprietăţilor. "Până în luna aprilie, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietăţilor", a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
El a precizat că, pentru despăgubirea foştilor proprietari, în proiectul de buget pe acest an sunt prevăzute doar sumele aferente unor hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, de aproximativ 500 milioane lei.
Conform datelor prezentate recent de Guvern, România a achitat deja despăgubiri pentru terenuri şi construcţii naţionalizate în cuantum total de 5 miliarde euro şi mai există solicitări de plată pentru încă 8 miliarde euro. "Nu există nicio altă soluţie decât eşalonarea. E o soluţie complexă, pe care o putem adopta doar în Parlament, nu poate fi adoptată doar de Guvern, şi pe care o voi prezenta, cel mai târziu până la sfârşitul lunii martie, tuturor grupurilor parlamentare, pentru că este o decizie care a fost luată de toată lumea, ca să spun aşa, şi care trebuie, acum, asumată de toată lumea. S-a terminat campania electorală. E o datorie a României şi, nu, nici vorbă, nu se pot plăti opt miliarde de euro într-un an. E absolut... Însă ceea ce v-am spus din acest pachet este ceea ce deja avem în lucru, şi anume restituiri în natură, acolo unde se pot face, verificarea dosarelor, eşalonarea plăţilor şi modul de impozitare a drepturilor litigioase. Nu cred că ar fi constituţional şi pierdem din nou procesele", a declarat Victor Ponta cu ocazia prezentării bugetului pe 2013. El a precizat că trebuie făcută o distincţie clară "între moştenitorii direcţi şi cei care au cumpărat drepturile litigioase". "Mai sunt însă solicitări care sunt evaluate la 8 miliarde de euro, iar decizia Curţii Europene a Drepturilo