Măsurile 112 “Instalarea tinerilor fermieri”, 141 “Sprijinirea fermelor de semi-subzistență” și 322 “Dezvoltarea satelor” au fost cele mai accesate de nemțeni în perioada 2007 – 2012. Două caravane vor sosi în Neamț pentru a informa oamenii de la sate privind noutățile noului PNDR 2014 – 2020.
Specialiștii din agricultură spun că interesul românilor pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală este din ce în ce mai mare. “Dacă, la început, în 2007, exista o reticență în a face investiții în agricultură, astăzi situația este cu totul alta: cererea a depășit cu mult alocările pe măsuri. Nivelul mare al solicitărilor s-a datorat și simplificării procedurilor de lucru și modificărilor programului, care vin în întâmpinarea nevoilor concrete și specifice ale potențialilor beneficiari“, a declarat, recent, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Măsurile 112 “Instalarea tinerilor fermieri” și 141 “Sprijinirea fermelor de semi-subzistență” au fost cele mai accesate. În cazul Măsurii 112, cele mai multe dintre proiectele tinerilor fermieri se referă la investiții mixte (culturi vegetale și creșterea animalelor), urmate de proiecte care vizează investiții în culturi de câmp.
În cazul Măsurii 322 “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”, fondurile alocate acesteia, în valoare de 1,72 miliarde euro, reprezintă doar 22,6% dintre solicitări. În total, pentru Măsura 322 s-au depus 3.225 de cereri de finanțare, a căror valoare eligibilă nerambursabilă este de 7,6 miliarde de euro.
În județul Neamț, Măsura 322 a fost, din punct de vedere al fondurilor alocate, la fel de atractivă, beneficiarii fiind administrațiile publice locale. “Prin Măsura 322 se înființează rețele de alimentare cu apă, canalizare, se moder