Nicio tragedie dacă preşedintelui Traian Băsescu i s-ar scurta, cu cinci luni, mandatul, prin desfăşurare simultană, în luna iunie, a alegerilor prezidenţiale şi europarlamentare.
Chiar domnia sa s-a declarat gata, anul trecut, să plece din funcţie mai devreme cu doi ani, în schimbul unui parlament unicameral, ieşind, astfel, în întâmpinarea propunerii USL. Dar Uniunea nu l-a luat, atunci, în serios sau nu era dispus să-i accepte condiţia şi, astfel, dl Crin Antonescu a pierdut şansa de a se transforma, din interimar, în preşedinte plin, iar contribuabilii - pe aceea de a întreţine mai puţin aleşi. Acum, alianţa la guvernare îi cere şefului satului să facă un mic sacrificiu, pentru a nu plictisi alegătorii cu două scrutine, la mică distanţă unul de altul, de dragul stabilităţii şi al finanţelor publice. Cum însă, acestea din urmă se duc şi pe nimicuri, potrivit poiectului de buget pe 2013, iar stabilitatea, prin mai, anul trecut, nu conta, rezultă că moralul electoratului îi preocupă, mai ales, pe uselişti. Comasarea alegerilor, prezintă, din acest punct de vedere, câteva avantaje. În primul rând, având campania prezidenţială drept pol de atracţie, creşte interesul public pentru dezbaterea politică şi asigură o participare mai mare la vot. În al doilea rând, saltă listele de eurodeputaţi ai partidelor, prezidenţiabilii bine cotaţi trăgându-i, după ei, pe candidaţii la forul european. În al treilea rând, reduce cheltuielile partidelor, acestea cumpărând publicitate, imagine şi voturi, o singură dată.
Pentru USL, devansarea scrutinul este, în mod special, binevenită. Spre deosebire de principalul ei rival, PD-L, pe care l-a zăpăcit înfrângerea, Uniunea are candidatul la preşedinţie deja stabilit - Crin Antonescu - şi poate intra în campanie electorală, oricând. Apoi, în politică, şase luni înseamnă mult, iar USL vrea să atace prezidenţialele cât încă se