Căutând mai multe date despre evenimentul pe care îl sărbătorim astăzi, am găsit pe site-ul Muzeului Vrancei, un material semnat de Horia Dumitrescu şi Maria Dumitrescu. Autorii demonstrează că istoria înseamnă şi altceva decât date ce trebuie memorate la o oră de curs. Istoria, cu atât mai mult cea care are semnificaţii pentru comunitatea locală, poate fi frumoasă, interesantă şi îţi poate da, în caz că le-ai pierdut, câteva repere. Vă invit să citiţi şi să vă bucuraţi.
„La 5 ianuarie 1859 domn al Moldovei era ales, în unanimitate, colonelul Alexandru Ioan Cuza. Poetul focşănean Dimitrie Dăscălescu scrie cu acest prilej poezia „O zi frumoasă”, aşa cum a rămas în inimile românilor ziua de 5 ianuarie, poezie din care răzbate laitmotivul:
Azi, Românul dovedeşte
Că-n sfârşit s-a deşteptat,
Şi că-n faptă vredniceşte
Libertatea ce-a visat
Ştirea dublei alegeri a domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost primită de focşăneni cu adâncă mulţumire şi satisfacţie. Telegrama de felicitare – 25 ianuarie 1859 – adresată lui Cuza aflat la Iaşi, de locuitorii oraşului, este deosebit de concludentă:
„Prea înălţate Doamne, Sub impresia unei simţiri de bucurie extraordinară inimile rămân uimite şi nu pot exprima toate câte simţim. Orăşenii focşăneni nu pot decât să zică: Trăiască România! Trăiască Prinţul lor!”.
Focşănenii – devotaţi apărători ai unităţii naţionale – trimit o telegramă de felicitare Domnitorului la 24 ianuarie 1862 purtând 54 semnături, în care se arată printre altele:
„Poporul din oraşul Focşani chiar în entuziasmul lui, făcând o sărbătoare din acea zi fericită, a mers în pompă la hotarul care trecea prin inima acestei întinse şi frumoase Ţări şi a aruncat pietre într-însul, dorind ca nici urmele lui să nu se mai cunoască pe viitor… Poporaţiunea din oraşul acesta, cu ochii sc