Recuperarea tarilor dezvoltate este inca blocata de datoria publica si privata. Mai mult decat atat, increderea gospodariilor si a corporatiilor nu a fost restabilita datorita inrautatirii situatiei de pe piata muncii si a nefinalizarii reformelor institutionale din Europa, se arata intr-un raport Coface.
De asemenea, lipsa de transparenta a SUA cu privire la politica bugetara poate impacta cresterea americana.
Coface previzioneaza o continuare a recesiunii de -0,1% in Zona Euro cu o contractie persistenta in actitivatea din Europa de Sud. Cresterea din SUA va incetini pana la +1,5%, in timp ce tarile emergente vor inregistra o crestere atat sanatoasa, cat si sustenabila de +5,2%.
In ceea ce priveste evaluarile individuale ale riscului de tara, Italia si Spania au fost retrogradate pentru a doua oara intr-un singur an, in timp ce Japonia, notata cu A1, a fost plasata sub supraveghere negativa, pe fondul riscului de scadere a exporturilor, in special catre China.
Printre tarile emergente, Coface a urcat evaluarea Indoneziei care a demonstrat o rezistenta remarcabila in fata recesiunii cu care s-au confruntat tarile dezvoltate. La polul opus, India a fost retrogradata in clasa A4 de risc, iar modelul Indian este pus sub semnul intrebarii.
“Probabilitatea unei crize sistemice in Europa este tot mai indepartata, ceea ce reprezinta o veste buna. Cu toate acestea, activitatea din Zona Euro isi va continua contractia si in 2013. Consumul plapand, austeritatea bugetara si intorsatura de pe piata muncii, cu companiile greu incercate de recesiunea din 2009, au condus la multe insolvente costisitoare. Fireste, criza financiara este pe drumul de a fi rezolvata, insa criza din economia reala, ilustrata de fragilitatea continua a companiilor, nu se va sfarsi in 2013”, spune Jean-Marc Pillu, chief executive officer al Grup