Scris de Cristina Ghilea - Edilii au semnat contractul de finanţare pentru proiectul transfrontalier „Standarde comune de calitate în domeniul chirurgiei la nivelul Euroregiunii Bihor Hajdu-Bihar”, cu Agenţia de Dezvoltare Naţională a Ungariei din Budapesta, autoritate de management pentru programul de Cooperare Transfrontalieră HU-RO 2007-2013.
Lider de proiect este Primăria iar partenerul este unul deja cu tradiţie pentru această linie de finanţare, Universitatea din Debreţin.24 de luni
„Proiectul are termen de implementare 24 de luni, în perioada 1 septembrie – 31 august 2014. Evident că vom încerca să scurtăm această perioadă”, spune viceprimarul Mircea Mălan. Miza cea mai importantă este modernizarea şi dotarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenţă din Oradea.
Valoarea proiectului este de 2,3 milioane euro, din care 1,4 milioane euro sunt ale Oradiei. Contribuţia proprie a oraşului este de 2,3%, restul e finanţare nerambursabilă.
„Sper că cea mai mare parte a blocului operator să fie gata până la finalul acestui an. Cinci doctori din Judeţean au fost trimişi în Europa să vadă tot ce e mai nou şi mai bun în domeniile lor. Scopul este dobândirea de dotări de calitate şi de ultimă generaţie”, a spus Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judetean.
Şase săli de operaţie vor fi dotate în contul acestui proiect, „este prima dată când achiziţionăm şi instrumentarul necesar”, mai spune chirurgul.
O altă premieră pe care a insistat managerul Carp este introducerea şi punerea în folosinţă a circuitului de aer laminar, în toate cele zece săli de operaţie de la Judeţean, nu doar în cele şase prinse în proiect. Acest sistem oferă „o mai mare garanţie a reuşitei operaţiilor chirurgicale” prin faptul că menţine o temperatură constantă de 23-24 de grade Celsius şi un mediu steril, ceea ce scade riscul unor complicaţii ulterioare. „Fluxul de aer lamina