Biserica Ortodoxa Romana nu vrea concurenta pe piata lumanarilor si a locurilor de veci, dar vrea bani de la buget pentru salarii si catedrale. Oare FMI stie?, se intreaba Dollo, pe blogul ei.
Aflam zilnic de la politicieni ca FMI (si UE) ne obliga sa fim competitivi, sa inchidem gaurile negre ale economiei, sa restructuram bugetul, sanatatea, educatia, sa privatizam marile monopoluri astfel incat intreaga noastra economie sa se aseze pe piloni sanatosi, capitalisti, numiti cerere si oferta.
Biserica Ortodoxa Romana s-a transformat demult intr-un monopol economic ghidat dupa cele mai naturale reguli de piata. Totusi, statul roman continua sa o subventioneze masiv, de la buget, de parca ar fi o regie pe pierderi. Ma gandesc ca tot avem petitia pe care v-am rugat s-o semnati acum o luna, catre primarii vostri - si pe care pana acum au semnat-o numai 2.200 de oameni - n-ar strica sa o trimitem si la FMI, ca poate ii impune Guvernului sa nu mai acorde ajutoare de stat unei corporatii care e deja privatizata, e condusa de un manager priceput, si a avut in 2011 si un profit mai mare decat McDonalds sau baietii destepti din energie.
Avem asadar o companie privata cu peste 18.000 de filiale in toata tara, cu tot atatia angajati titlulari plus alte cateva zeci de mii pe langa (personal neclerical, preot "mana a doua" sau asa zisi profesori de religie). Pentru salarizarea acestor angajati ai unor companii private statul a alocat de la bugetul general, numai in 2012, o subventie de 246.680.000 lei (peste 57 de milione de euro), conform informatiilor afisate pe site-ul Secretariatului de stat pentru culte. Iar CEO-ul BOR, preafericitul Daniel, are un salariu egal cu al primului ministru, platit tot de la buget, adica 8.214 lei net lunar.
Sume considerabile aloca si bugetele locale pentru salarizarea personalului neclerical - adica tarc