Premierul britanic David Cameron a cedat în cele din urmă în faţa euroscepticilor din partidul său şi a luat decizia de a organiza, în perioada 2015 – 2018, un referendum prin care să se hotărască dacă Marea Britanie rămâne sau nu în Uniunea Europeană.
Potrivit agenţiei de presă Reuters, Cameron va pune capăt speculaţiilor prin anunţul pe care îl va face într-un discurs susţinut la Londra, programat la ora 08:00 GMT. Extrasele din discurs publicate în avans de către biroul său arată că: „E timpul ca poporul britanic să îşi spună cuvântul. E timpul să răspundem la această întrebare“. Potrivit acestuia, conservatorii vor candida la alegerile din 2015 promiţând să renegocieze statutul de membru UE al Marii Britanii.
„Şi când vom fi negociat, vom oferi poporului britanic un referendum prin care să aleagă dacă rămân sau nu în UE în noile condiţii“, a precizat Cameron.
Dacă premierul britanic va organiza referendumul este la fel de incert pe cât sunt şansele conservatorilor de a câştiga următoarele alegeri programate în 2015, comentează Reuters.
Mişcarea ar putea nelinişti alte state UE, precum Franţa şi Germania. Oficialii europeni au avertizat deja că premierul britanic tratează chestiunea foarte lejer.
Discursul din Londra e posibil să dezamăgească şi Statele Unite care au transmis că doresc ca statul să rămână „o voce puternică“ în Uniune.
Cameron a declarat anterior că preferă ca Marea Britanie, care este cea de-a şasea mare economie a lumii, să rămână în interiorul Uniunii, dar a precizat clar şi că, în opinia sa, UE are nevoie de reforme radicale.
Noua Uniune, a afirmat el, trebuie clădită pe cinci principii: competitivitate, flexibilitate, capacitatea de orientare către statele membre, corectitudine şi asumarea democraţiei.
Criza din zona euro rămâne principalul motiv pentru care ţara sa trebuie să revizui