Am văzut că super-majoritatea USL şi-a tras o super-imunitate în Parlament, că Gigi Becali îşi continuă netulburat epopeea nesimţirii prin PNL, că s-au mărit taxele sau că bugetul a trecut. Dar nu aceste subiecte mă interesează astăzi, ci un subiect „minor”, local. Plecând spre Cluj, am văzut la ieşirea din oraş un nou indicator administrativ (alături de cel vechi) pe care scrie Alba Iulia. Nu mai că Alba este scris cu „a”. Am verificat apoi, la fiecare din cele trei intrări în oraşul Alba Iulia numele oraşului este scris cu „a”.
În ultimii ani au fost lansate 3 proiecte care vizează transformarea oraşului Alba Iulia în capitală (culturală, europeană, regională ş.a.m.d.). Mai semnală că în utlimii ani Alba Iulia a fost capitala sănătăţii, capitala vinului, capitala turismului etc. Eu aştept ca Alba Iulia să devină Capitala Gramaticii sau Capitala Limbii Române.
Nu cred că oraşe ca Bucureşti, Cluj, Praga sau Budapesta ar accepta ca intrarea în oraş să fie semnalizată prin însemne administrative, oficiale, în care numele localităţii să fie scris cu literă mică.
Nu cred că cineva în ţara asta se poate juca cu însemnele oficiale ale unui oraş, cu steagul sau cu stema. Ele sunt adoptate oficial, sunt reglementate strict, prin lege, şi evident trebuie respectate de toată lumea, şi în primul rând de autorităţi. Dacă ar fi vorba de panoruri turistice ori comerciale, ele pot fi scrise oricum (evident dacă respectă anumite reguli), dar intrarea în oraş trebuie să fie marcată printr-un semn oficial pe care să fie scris corect, româneşte, numele oraşului, pentru ca toţi cei care intră să ştie unde se află, să îşi dea seama că oamenii locului sunt pricepuţi la gramatica limbii române.
Aştept ca oamenii de cultură albaiulieni, scriitori, poeţi, pictori, profesori, universitari, să ia atitudine privind „a”-ul din numele oraşului Alba Iulia.
Oraşul