Nici Berlinul nu este scutit de datorii şi deficite bugetare, iar pentru a-şi atinge obiectivul de echilibrare a bugetului până în 2016, oraşul-stat încearcă să se inspire din măsurile de reducere a cheltuielilor aplicate de Grecia. Sursa: Reuters
Din cauza lipsei sale cronice de bani, Berlinul depinde de ajutorul primit de la restul ţării: în 2012, 3,3 miliarde de euro au venit în landul federal care este şi capitala Germaniei. Aproape jumătate din această sumă a provenit din landuri prospere ca Bavaria, Baden-Wurttemberg şi Hessa, relatează săptămânalul german Der Spiegel..
Politicienilor berlinezi le-a venit o idee care i-ar putea ajuta de fapt să înveţe destul de multe despre micşorarea propriului buget, aşa încât se pregătesc de o excursie în Grecia.
Cu motto-ul „A învăţa de la Grecia înseamnă a învăţa victoria”, circa 35 de parlamentari şi alţi responsabili guvernamentali din oraşul-stat se vor duce în aprilie în capitala Greciei pentru patru zile cu intenţia de „a se familiariza cu toate aspectele financiare relevante ale oraşului şi regiunii”.
Neîndoielnic că, de-a lungul crizei din zona euro, Germania şi-a dobândit mai curând reputaţia de a le spune ea grecilor ce să facă cu banii, şi nu invers.
Dar capitala germană este de multă vreme o „pată neagră” pentru această ţară, având în vedere reputaţia Germaniei de austeritate şi responsabilitate fiscală. De la reunificarea din 1990 până în 2011, datoria Berlinului a crescut exponenţial, de peste cinci ori, ajungând la 63 de miliarde de euro.
Deşi în ultimii ani a reuşit să-şi reducă deficitul bugetar şi până în 2016 intenţionează să aibă un buget echilibrat, deficitul Berlinului continuă să fie unul din cele mai ridicate din toate cele 16 landuri.
Pe de altă parte, Grecia, deşi încă are unul din cele mai mari deficite din Uniunea Europeană, a reuşit să-