Emil Kindlein, muzician, artist şi bijutier, a inaugurat în centrul Timişoarei un muzeu unic, în care copiii între şapte şi 13 ani au posibilitatea să îşi pună în evidenţă creativitatea
În mod normal, fiecare muzeu de oraş civilizat ar trebui să aibă un atelier de creativitate pentru copii. Deocamdată noi nu prea avem nici muzee care să fie vizitate. Există însă şi o excepţie, în cadrul primului muzeu particular din Timişoara.
Este vorba de muzeul itinerant de ceasuri şi orologii ale lui Emil Kindlei. După ce a arătat impresionanta colecţie de ceasuri moştenite de la bunicul său, la Lugoj, Sighişoara, apoi în Timişoara la Muzeul de Artă şi magazinul Bega, a venit rândul unui nou spaţiu, la librăria Cartea de Nisip, de pe strada Alba Iulia.
“Emil Kindlein Museum” prezintă istoria celor două meserii înrudite, cea de bijutier şi cea de ceasornicar, din Banatul secolului trecut. Muzeul cuprinde reconstituirea prăvăliei şi atelierului de ceasornicar şi bijutier ce a aparţinut lui Petru Kindlein.
Se lucrează cu firizul
Noutatea de la Cartea de Nisip este atelierul de bijuterii şi ceasuri din lemn, destinat copiilor.
„Punem în valoare activităţile creative prin tehnici care stimulează o dezvoltare artistică armonioasă. Copiii învăţă să lucreze cu lemnul în tehnici combinate: traforaj, pictură, gravură, inserţii metalice etc. Până acum s-a dovedit un real succes”, a declarat Emil Kindlein.
Atelierul funcţionează în fiecare zi de joi şi sâmbătă, copiii punând mâna efectiv pe scule, pentru a realiza casete de bijuterii, bijuterii, ceasuri şi alte obiecte funcţionale.
“Este foarte important că pot să îşi folosească aptitudinile pentru o activitate de creaţie. Este momentul în care lasă computerul. Se vede pe ei bucuria de a descoperi şi de a pune mâna pe scule adevărate. Sunt fas