Printre femeile care au născut şi încasează de la stat indemnizaţii pentru creşterea copilului este o nouă modă: să îşi prelungească perioada de maternitate cu un an folosindu-se de acte false
Bugetul Agenţiei de Prestaţii Sociale Cluj s-a dublat în ultimul an la capitolul indemnizaţii de maternitate. Şi asta nu pentru că româncele nasc mai mulţi copii, ci pentru că multe dintre mămici apelează la o metodă mai puţin legală, şi anume îşi declară copiii handicapaţi.
În cursul lunii ianuarie 2012, în evidenţele Agenţiei de Prestaţii Sociale Cluj existau 387 de cazuri are beneficiau de prelungirea cu un an a perioadei de maternitate, de la doi ani la trei ani. În ianuarie 2013, în aceleaşi evidenţe se regăseau 523. Mai mult, numărul cazurilor anuale a crescut în ultimii opt ani de aproape şase ori.
Sumele alocate de la bugetul de stat au crescut şi ele semnificativ. Dacă în ianuarie 2012, din bugetul de stat se achita suma de 505.493 lei, în ianuarie 2013, această sumă a ajuns la 824.745 lei. Directorul Agenţiei de Prestaţii Sociale, Ana Barbu, a declarat că a sesizat Direcţia pentru Protecţia Copilului Cluj (DPC), în legătură cu creşterea alarmantă a numărului de certificate cu handicap mediu emise pentru prelungirea perioadei de maternitate.
„Am primit răspuns că vor sesiza o comisie superioară medicală, dar nu s-a întâmplat nimic. De la Ministerul Muncii ni s-a atras atenţia în legătură cu aceste probleme”, a spus Ana Barbu, care, surprinzător, a făcut până de curând parte din comisia de la DPC Cluj care acordă certificate de handicap pentru copii.
Dacă o mămică vrea să stea acasă şi să mai primească un an sau doi, indemnizaţia pentru creşterea copilului este nevoie o întreaga filieră de medici şi funcţionari publici, gata să ajute, contra unei sume consistente, cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei.
Ordonanţa de Guvern 111/2010 perm