Cel mai mare risc de conflict al anului 2013 nu vine de pe câmpul de luptă din Siria, nici din partea atitudinii Iranului faţă de comunitatea internaţională, ci din partea Chinei şi a disputei pe care o poartă cu Japonia, pentru insulele din Marea Chinei de Est.
„Conflictul China-Japonia este cel mai important conflict geopolitic din 2013“, a declarat pentru CNN Ian Bremmer, specialist în afaceri externe.
O dispută teritorială asupra insulelor din Marea Chinei de Est a dus la demonstraţii violente anti-japoneze în luna septembrie a anului 2012 şi la instalarea tensiunilor între cele două puteri economice mondiale. Săptămâna trecută, prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, s-a întors dintr-o călătorie din Africa de Sud, pentru a sprijini poporul împotriva Chinei.
„Chinezii nu mai au nevoie de japonezi aşa cum aveau odată; nu mai au nevoie de tehnologie, de investiţii, iar, cu excepţia unor teritorii precum Vietnam şi Filipine, unde oricum cetăţenii chinezi controlează afacerile locale, China crede că va câştiga. În Japonia nu există nicio influenţă“, a precizat Bremmer.
După începerea reformelor economice în 1979, economia ţării cu cea mai mare populaţie globală a început să crească în medie cu 10% în fiecare an, depăşind Japonia spre sfârşitul anului 2010. În timp ce China este încă o naţiune în curs de dezvoltare din multe puncte de vedere (PIB-ul pe cap de locuitor s-a situat pe locul 94 în 2011), majoritatea economiştilor se aşteaptă să depăşească SUA până în 2030.
Economia Statelor Unite şi influenţa lor internaţională vor începe să scadă în următoarele două decenii, ca urmare a unui schimb de putere de la vest la est, China devenind una dintre cel mai mari puteri mondiale, a anunţat comunicatul pe luna decembrie al Consiliului Naţional de Apărare al SUA.
„Ascensiunea Chinei are implicaţii enorme asupra