Iulius Bucşa, preşedintele Astra Asigurări, spune că o creştere a preţurilor pentru asigurarea de răspundere civilă este inevitabilă, mai ales că asigurătorii sunt supuşi unor presiuni importante venite din zona despăgubirilor pentru vătămări corporale şi decese.
"Evoluţia tarifelor nu va fi mai mare de 25-30% în ceea ce priveşte poliţa RCA, iar la CASCO anticipez o stagnare, cu preţuri similare anului 2012", spune preşedintele Astra Asigurări, Iulius Bucşa. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a decis să impună societăţilor de asigurare să vândă poliţele RCA la un preţ care să permită obţinerea unui minim profit. Cu alte cuvinte, în funcţie de daunele pe care le plătesc, de mărimea portofoliului de clienţi şi de costurile de emitere, fiecare companie în parte îşi va calcula un preţ de echilibru sub care nu va putea vinde RCA. Cu cât daunalitatea este mai mare, cu atât şi preţul va fi mai mare. Per ansamblu, specialiştii se aşteaptă ca preţul RCA să crească cu până la 40%, lucru deloc anormal, având în vedere că în România rata daunei este de 146%, ceea ce înseamnă că, pe zona RCA, asigurătorii plătesc, în medie, cu 46% mai mult decât încasează din primele de asigurare.
Plăţi imense decise de judecători
Despăgubirile acordate pentru vătămări corporale şi decese în urma accidentelor rutiere a devenit, poate, cea mai mare problemă cu care companiile de asigurări se confruntă în acest moment. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, anul trecut societăţile de specialitate au fost nevoite să disloce peste 1 miliard de lei, în plăţi şi rezerve pentru procese pe rol, pentru a acoperi daunele de acest tip. Suma a crescut substanţial anul acesta. În condiţiile în care legea spune că valoarea maximă a despăgubirilor pentru familiile victimelor poate ajunge la nu mai puţin de 5 milioane de euro, iar instanţele din România se dovedesc