Am verificat preturile cap-coada la materialele de constructie, precum si preturile de manopera. Important: o casa construita in regie proprie reduce cheltuielile cu aproape 50%, pentru ca firmele supraestimeaza necesarul de materiale si cota de profit cu 40.000 de euro poti face casa la cheie, de 135 mp.
Anii de recesiune au impins in jos pretul terenurilor din Romania, fata devaloarea pe care o aveau in 2008, iar costul de constructie a scazut in medie cu 30%. In aceasta situatie multi romani sunt interesati de achizitia unei locuinte analizeaza si varianta constructiei in regie proprie.
Experienta de constructor Marin Groza, client al unui depozit de constructii din Iasi, spune de ce a avut nevoie pentru a ridica o casa. „Eu am construit o casa de 200 mp, cu parter si etaj, 3 bai, toate cu cada, 3 dormitoare, 1 camera haine si 1 camera birou, sufragerie de 32 mp si o bucatarie de 17 mp, plus o pivnita de 32 mp. Fundatia casei, facuta pe un teren in panta, in locul cel mai adanc la 2,8m si in partea mai mica la 1,8 m, gresie, fainta, parchet laminat, mobilat full si m-a costat 68.000 euro. Casa este din BCA, mobila la comanda si am iesit sub 350 de euro/mp.”
Se prefera BCA-ul Casele din BCA au o viteza de constructie mai rapida decat casele din caramida datorita blocurilor din BCA, care sunt mai mari si mai usoare decat caramida, usurand eforturile fizice ale constructorilor. Casele din BCA pot fi construite de aproape oricine, forta de munca este ieftina, majoritatea meseriasilor din piata stiu sa construiasca acest tip de structura. BCA-ul este un material controversat, neintrand in categoria materialelor ecologice, structura de rezistenta a casei va avea ca suport cadrele din beton armat, prin urmare BCA-ul avand rolul de a umple golurile, iar datorita acestui fapt costurile de constructie ajung aproape de pretul caselor din ca