Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că ministrul Justiţiei, ca şi preşedintele ţării, indiferent cine sunt aceştia, sunt oameni politici, iar atunci când oamenii politici au atribuţii în numirea şefilor de Parchete, "inevitabil apare un element politic". "Pentru că ministrul Justiţiei, ca şi preşedintele ţării, indiferent cine sunt, nu personalizez, pentru că vor fi alţi preşedinţi şi alţi miniştri ai Justiţiei, sunt oameni politici. În momentul în care oamenii politici au atribuţii în numirea şefilor de Parchete, inevitabil apare un element politic. Or propunerea mea a fost: "Haideţi să facem procurorii cu adevărat independenţi, nu doar în forma actuală, ci mai multă independenţă, să nu mai existe control ierarhic, să nu mai avem de fiecare dată impresia că cine are procurorul sau cine numeşte procurorul general, practic, controlează toţi procurorii până jos, la ultima unitate de Parchet de pe lângă judecătorie", a spus Ponta, după ce a participat la şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Ponta a precizat că trebuie spus foarte clar că ministrul Justiţiei este om politic, care se ocupă de politici publice, de politici penale, dar nu are atribuţii în numirile de procurori. Premierul a explicat că decizia privind numirile de procurori şefi trebuie luată la nivel clar, de principiu.
"Am mai spus un lucru, dacă facem şi luăm această decizie, o luăm pentru viitor şi o luăm la nivel clar, de principiu, pentru că altfel ajungem în situaţii ridicole, în care în 2005 spunem că ministrul Justiţiei e bun să propună, în 2013 zicem că nu mai e bun să propună, în 2017 iar e bun, or lucrul ăsta nu poate să arată decât neseriozitate şi instabilitate", a spus Ponta.
Premierul a reafirmat că nu mai trebuie să existe control ierarhic şi ideea de subordonare, dând ca exemplu situaţia din Italia, unde politicienii nu ştiu