Nou înfiinţatul Minister al Tineretului şi Sportului va primi de la buget 392 milioane de lei, iar o parte dintre ei trebuie să ajungă la forurile de conducere ale sportului românesc.
„Federaţiile sportive au solicitat bugete duble faţă de cele primite în 2012”, a anunţat la începutul anului, Carmen Tocală, preşedintele ANST, organism înlocuit cu Ministerul Tineretului şi Sportului. De ce vor Federaţiile bani mai mulţi? În primul rând pentru că 2013 este primul an de după Olimpiadă şi în sport trebuie reluate selecţiile.
Vor fi mai mulţi sportivi la pregătire, pentru a se creea o bază largă, din care să se aleagă vârfurile pentru Olimpiada de la Rio de Janeiro din 2016. Tocală, care acum e Secretar de Stat la MTS, a preconizat că cererea federaţiilor va fi îndeplinită într-o oarecare măsură, vizând o creştere cu aproximativ 20 de procente, deoarece o parte dintre banii din accize vor fi îndreptaţi către dezvoltarea activităţilor la copii şi juniori.
Pe de altă parte însă, alte surse din anturajul cabinetului ministrului Nicolae Bănicioiu, pretind că bugetele federaţiilor vor fi sensibil egale cu cele din 2012, posibil puţin mai mari, ţinând cont că şi suma îndreptată de Guvern către Tineret şi Sport e mai mare cu un procent faţă de anul trecut, 392 milioane de lei, faţă de 387 de milioane.
Cel mai mult contează numărul de medalii
În stabilirea bugetelor Federaţiilor sportive se ţine cont de câteva criterii clare. Primul este numărul de medalii obţinute la JO. Urmează numărul de competiţii internaţionale la care participă federaţia respectivă în anul respectiv, greutate având Mondialele şi Europenele. Apoi contează şi câte loturi naţionale sunt dar şi numărul de competiţii pe care le organizează on federaţie pe plan intern. Se va ţine cont însă şi de perspective, exemplu în acest sens fiind polo. Deşi are foarte puţine bazine, România s-a