După evenimentul de la Bucureşti organizat la Clubul Ţăranului Român (MTR), Astra Film – Best of ajunge la Cluj, cu 14 filme documentare româneşti şi internaţionale premiate sau selectate la ultima ediţie a Festivalului de la Sibiu. Acestea vor rula la Cinema Victoria, timp de trei zile, între 25-27 ianuarie.
Iubitorii de documentare vor putea vedea filme cu tematici variate, de la dragoste şi idealul de iubire, (Phon Pehn Lullaby- de Pawel Kloc, film câştigător al Marelui Premiu Astra Film) la lumea eclectică a metroului parizian (Metro) sau viaţa claustrofobă a gangsterilor din Africa de Sud (Gangster Project).
Destinele romilor originari din România plecaţi în străinătate sunt prezentate în filmele Helping Mihaela –realizat de Hanna Maylett şi Muzicantul din Göttingen – realizat de tânărul regizor clujean Mihai Andrei Leaha.
Problemele legate de mediu înconjurător sunt aduse în discuţie în Cai sălbatici realizat de Dan Curean (Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, în cadrul competiţiei Ecocinematograff) sau filmul regizorului german Fabian Daub- Roşia Montana – un loc la marginea prăpastiei ( Premiul special acordat documentarului românesc).
Subiecte precum emigrarea ilegală de muncă şi preţul plătit pentru îndrăzneala de a visa la o viaţă mai bună se pot vedea în documentarul Mama Illegal realizat de Ed Moschitz sau frământările unor copile devenite adolescente în absenţa părinţilor plecaţi la muncă în străinătate prezentate în filmul Aici…adică acolo regizat de Laura Căpăţână-Juller.
Problemele tranziţiei sociale şi economice din România sunt bine surprinse în filmul Common ground, (Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire, Belgia) film distins cu Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar din competiţia România.
Nu lipsesc documentarele amuzante, autentice sau cele profund uname cum ar fi