Vizita cancelarului german Angela Merkel și a premierului britanic David Cameron la Davos; Pregătirile pentru Hillary 2016; Viitorul femeilor pe front și al companiei Apple și al guvernului sloven și al Spaniei și al Cataloniei și al Ierusalimului de est și al salariilor în Congresul american. Toate merită o analiză atentă astăzi. Încercăm să începem AICI.
1. Vizita cancelarului german Angela Merkel și a premierului britanic David Cameron la Davos. Vor fi două discursuri cum nu se poate mai diferite, la interval de doar câteva ore în cadrul Forumului Economic Mondial. Anul trecut, britanicul s-a folosit de podiumul de la Davos pentru a critica dur managementul crizei Euro sub bagheta germană. Anul acesta, Cameron a pregătit scena cu discursul său de ieri în care a anunțat că britanicii vor vota cel târziu în 2017 apropo de apartenența lor la UE. Tonul lui Merkel de azi a fost prefigurat de reacția ei de ieri: Europa înseamnă întotdeauna găsirea unor compromisuri corecte.
2. Europa îl va lăsa pe Cameron cu buza umflată. Pe plan intern, premierul britanic e un star. Are mai mult curaj decât Margaret Thatcher, scrie presa conservatoare, iar partidul său – cu optimiști și sceptici – e mai unit ca niciodată într-o atmosferă de mare sărbătoare. Petrecerea va lua sfârșit însă când Cameron își va da seama că, la Bruxelles, cererile sale lasă pe toată lumea rece. Reacțiile europenilor care par să îi intindă o mână sunt, de fapt, numai politețuri de moment cu bătaie la bugetul european ce trebuie aprobat în februarie. Dincolo de acel moment, Uniunea nu se va lăsa șantajată.
3. Pregătirile pentru Hillary 2016. Doamna Clinton este încă secretar de stat al Americii. În această calitate a apărut în fața unei comisii parlamentare și și-a asumat răspunderea pentru atacul terorist din Benghazi, Libia, în care și-au pierdut viața patru diplomați americani. Patr