Ca în fiecare an pe 24 ianuarie Iaşi-ul devine pentru o zi capitala României. Ceremonii, mulţi politicieni cu discursuri înălţătoare, hora Unirii, inevitabilele huiduieli dinspre mulţime, 10.000 de porţii de fasole cu ciolan şi spectacole folclorice. În Piaţa Unirii au fost însă foarte puţini tineri. Aşa au fost marcaţi 154 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească.
Corespondentul RFI la Iaşi, Violeta Cincu
24 ianuarie Iaşi. Ora 8. În statia din Târgu Cucu toate tramvaiele au fost oprite. Oamenii au aflat astfel, cine nu ştia, că astăzi e Ziua Unirii şi că tot centrul e blocat.
Ora 8,30. Bunici însoţiţi de nepoţi se îndreaptă către centru. Unii flutură steguleţele de anul trecut. La ora 9, Maria Dragomiroiu dă oficial startul manifestărilor.
Oamenii încep să se strângă dar sunt mai puţini faţă de anul trecut. Forţele de ordine sunt mai multe: 350 de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea. Tinerii prezenţi în Piaţa Unirii pot fi număraţi pe degete. Are bicicletă scumpă şi căşti în urechi. Tânăra trece nepăsătoare prin mulţimea din Piaţa Unirii.
Are 78 de ani şi din 1989 vine în fiecare an la Unire. Anul trecut zeci de tineri dansau în Piaţa Unirii şi fluturau steaguri. De ce atât de puţini astăzi? Bătrânul găseşte cu greu răspunsul.
Se apropie ora 10: premierul şi preşedintele Senatului, însoţiţi de miniştri şi oficialităţi locale vin pe jos spe Piaţa Unirii. Îmbrăcaţi sărăcăcios sau cu blănuri opulente toţi se înghesuie să-i zărească pe mai marii ţării. Scena e insuficientă pentru cei veniţi să fie măcar văzuţi în apropierea premierului. Se dă startul discursurilor. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu a transmis un mesaj de unitate, devotament şi solidaritate pentru anii următori, făcând o paralelă între perioada celor două uniri, de la 1859 şi 1918.
Premierul Victor Ponta le-a spus românilor la Iaşi, să