Foto Shutterstock Reducerea probabilă a schemelor de finanţare pentru energia produsă de eoliene şi de solare i-a pus pe jar pe investitori şi pe avocaţi.
Investitorii în energia verde, domeniu care a înregistrat un adevărat boom în ultimii trei ani atrăgând investiţii de peste 3 mld. euro, fierb în contextul în care bursa zvonurilor privind modificarea schemei de sprijin pentru acest sector creşte de la o zi la alta.
Oficial nu se comunică nimic. Neoficial, toate scenariile se iau în calcul.
Pe de o parte sunt banii deja alocaţi în acest domeniu, dar şi cele 4,5 miliarde de euro care ar putea fi atrase până în 2020, iar pe de altă parte este povara unor facturi tot mai mari, suportată mai ales de industrie. Presiunile sunt uriaşe, spun oamenii din piaţă.
"Pentru anul acesta avem subvenţii în valoare de peste 500 de milioane de euro din schema de sprijin, iar 4% din scumpirea anunţată de 10% a facturii la energia electrică va veni numai din impactul mecanismului de susţinere a energiei regenerabile prin certificatele verzi. Concluzia o trageţi dumneavoastră", a spus Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie, întrebat despre o posibilă modificare a schemei suport pe care România o aplică în acest moment pentru a-i sprijini pe investitorii în energie regenerabilă.
Răspunsul lui Niţă arată tensiunea care există în acest moment între dimensiunea sprijinului acordat pentru energia regenerabilă şi impactul tot mai puternic pe care aceasta îl are în facturile plătite de consumatorii finali, industrie sau populaţie.
În ultimii trei ani, parcul naţional de producţie s-a îmbogăţit cu aproape 2.000 MW noi, echivalentul a trei reactoare nucleare de la Cernavodă, majoritatea fiind instalaţi în parcuri eoliene.
Toată această avalanşă de proiecte a avut la bază doi factori puternici: schema de sprijin foarte generoasă ş