Un membru important al coaliţiei de la putere în Slovenia şi-a retras sprijinul pentru guvern după ce premierul Jansa a fost acuzat de corupţie. Fără cele opt mandate de deputat ale Partidului Lista Cetăţenească, guvernul lui Janez Jansa îşi pierde majoritatea.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât vine pe fondul unor ample proteste şi într-un moment în care cabinetul de la Ljubljana încerca să evite să ia un împrumut internaţional.
Slovenia este la un pas de alegeri anticipate. Lista Cetăţenească, unul dintre cei mai importanţi membri ai coaliţiei de guvernare, a anunţat aseară că îi retrage sprijinul premierului Janez Jansa. Partidul, condus de preşedintele Parlamentului, Gregor Virant, deţinea două ministere importante: cel al Finanţelor şi cel al Justiţiei. Va renunţa la aceste funcţii, dar şi la cea de preşedinte al Legislativului. Decizia a venit după ce prim-ministrul conservator Janez Jansa a fost acuzat de corupţie. Comisia de combatere a corupţiei a dezvăluit la începutul anului că a descoperit nereguli în activele şi conturile bancare ale premierului. Şeful guvernului nu poate justifica circa 200.000 de euro ce i-au intrat în conturi în decurs de doi ani. Jansa neagă acuzaţiile şi susţine că doar a întârziat puţin cu declararea anumitor bunuri.
Jansa a mai fost anchetat şi pentru că ar fi luat mită de la un producător de arme finlandez în cursul primului mandat de premier, între 2004 şi 2008.
Formaţiunea lui Virant îl ameninţase pe premier că va părăsi coaliţia dacă nu îşi dă demisia. Premierul a ales să nu dea curs cererii. Alianţa de guvernare a fost formată cu greu la finele după 2011, în urma unor alte alegeri anticipate. Premierul ar putea merge mai departe cu un guvern minoritar, însă în contextul protestelor contra corupţiei care au cuprins ţara de aproape două luni, e destul de puţin probabil să o facă. Însă momentul