Virsul gripal pandemic din 2009, respectiv AH1N1, care s-a trasformat în ultimii ani în virus sezonier, a cauzat cele două decese din Bistriţa-Năsăud şi Cluj, iar 11 din cele 15 cazuri de gripă confirmate până acum sunt produse de aceeaşi tulpină, a explicat secretarul de stat Alexandru Rafila.
"Sistemul santinelă arată că în România au fost înregistrate, în această iarnă, 15 cazuri de gripă, dintre care 11sunt cu virusul de tip A, iar patru, cu virusul de tip B. Din păcate, au fost şi două decese, unul la Bistriţa şi unul la Cluj, ambele la persoane cu AH1N1, tulpină care, alături de AH3N2 şi B sunt conţinute în vaccinul din acest an. Virusul pandemic din 2009 s-a trasformat în virus sezonier", a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Întrebat dacă persoanele vaccinate în 2009 s-au imunizat împotriva tulpinii AH1N1, secretarul de stat a spus că, în gripă, vaccinarea dă imunitate în proporţie de 70 la sută.
"Unii dintre cei care s-au vaccinat în 2009 sunt protejaţi. Protecţia dată de vaccinul gripal este de 70 la sută. Dar recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de vaccinare anuală, formula vaccinului fiind stabilită anual de către OMS", a mai spus Rafila.
Secretarul de stat a mai spus că evoluţia cazurilor de gripă este influenţată de condiţiile meteo şi de aglomerările din colectivităţi şcolare.
"Evoluţia cazurilor de griă este influenată de condiţiile meteo, respectiv dacă România va fi subiecul unei circulaţii crescute a virusului gripal în următoarele săptămâni, dar condiţiile meteo se ameliorează şi vine primăvara, atunci evoluţia sezonului epidemic o să fie foarte scurtă sau nu va exista epidemie de gripă. Contează foarte mult condiţiile meteo, care pot favoriza sau nu răspândirea infecţiei. Un alt element ce trebuie luat în seamă este cel legat de colectivităţi