Parcă nu mai auzi bine şi vorbeşti fornăit, te doare capul şi nasul picură non-stop, doar dintr- o singură nară... Sunt simptomele unei sinuzite. Cum de te-ai “căptuşit” cu ea şi cum o poţi combate prin metode naturale (unele dea dreptul apetisante) îţi spune specialistul Libertăţii, Liliana Simidon. Parcă nu mai auzi bine şi vorbeşti fornăit, te doare capul şi nasul picură non-stop, doar dintr- o singură nară... Sunt simptomele unei sinuzite. Cum de te-ai “căptuşit” cu ea şi cum o poţi combate prin metode naturale (unele dea dreptul apetisante) îţi spune specialistul Libertăţii, Liliana Simidon.
Sinuzita (inflamaţia sinusurilor frontale sau maxilare) poate fi o complicaţie a unui guturai sau a gripei, dar la fel de bine poate fi legată şi de o infecţie dentară sau de o alergie (în a- cest ultim caz, boala e însoţită de secreţii purulente, iar pentru vindecarea ei deplină trebuie depistat şi eliminat factorul alergen - cel care îţi provoacă reacţia alergică).
Cum o recunoşti? Adaugă, la simptomele pe care deja le-am pomenit, senzaţia de greutate sub orbite, starea de apatie, oboseala, secreţiile mucoase ori purulente, pleoapele tumefiate, febra uneori. Pentru ca boala să nu se cronicizeze, se impun câteva măsuri: repaus alimentar absolut, de 3-4 zile, în care se consumă doar lichide (ceaiuri, sucuri de legume şi fructe, suc de lămâie, supă de pui fierbinte - ajută la decongestionarea nărilor, în special dacă suporţi să adaugi în ea piper şi ardei iute -, supă de usturoi sau de ceapă - are efecte antibacteriene şi antivirale, dacă e foarte fierbinte).