Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Adrian Pană a afirmat, miercuri, că vaccinarea împotriva HPV ar putea începe în luna martie, pentru un grup ţintă de 10-14 ani.
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, susţine demersul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în ceea ce priveşte programele de prevenţie pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind şi iniţiativa de a relua campania de vaccinare împotriva HPV.
“Pentru 2014 avem în plan să abordăm principalele probleme prin programe de sănătate într-o manieră orizontală (de la prevenţie primară până la reabilitare). De asemenea, regândim cum putem oferi femeilor, în cazul cancerului de col uterin, o variantă care aduce plus valoare reprezentată de screening şi vaccinare anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV va fi disponibilă începând cu luna martie sau cel târziu finalul trimestrului întâi, pentru un grup ţintă de 10-14 ani. Finanţarea va fi asigurată în totalitate de Ministerul Sănătăţii, la solicitarea părinţilor. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel naţional, cu accent pe Bucureşti, unde ne dorim să construim un model comprehensiv care să funcţioneze la fel de bine precum a funcţionat programul de screening început în septembrie 2012 în zonele de N-V, N-E şi Vest ale ţării”, a spus Pană, într-o conferinţă de presă.
Vaccinarea, alături de testarea Babeş Papanicolau, ar putea scădea riscul apariţiei cancerului de col uterin cu până la 94%, a subliniat, la rândul său, dr. Ruxandra Dumitrescu.
Aceasta a explicat că vaccinul anti – HPV asigură protecţie împotriva bolilor determinate de tulpinile de HPV 6, 11, 16 şi 18 şi se adresează în general populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 9 şi 45 de ani.
Vaccinarea este recomandată în primul rând fetelor cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani,