La momentul oportun a apărut, de marţi seară, ideea comasării alegerilor euro-parlamentare cu cele prezidenţiale, mai precis devansarea, cu jumătate de an, a scrutinului pentru Cotroceni.
Şi s-a umflat într-atât încât a captat atenţia tuturor, umplând ecranele televizoarelor, paginile ziarelor şi lumea on-line. Tocmai la fix, pentru a face uitate subiecte mult mai arzătoare la ordinea zilei, care, într-adevăr, ar trebui să constituie preocupări serioase pentru români.
Spun acest lucru pentru că, tot în aceste zile, aflăm diverse lucruri care nu dau bine deloc nici buzunarului şi nici prestanţei cetăţeanului român care speră, cu ardoare, ca va deveni, cât mai curând, european adevărat. Mai precis, este vorba despre modificările, de loc neesenţale, pe care proiectul de buget pe anul în curs le-a suferit în urma discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, despre faptul că noua taxă auto este mult mai drastică decât cea a guvernului Boc – pentru care oamenii, instigaţi de televiziunile aservite Uniunii Social Liberale, au ieşit în stradă în anumite oraşe mari -, despre „mica lovitură de stat” prin care parlamentarii au pus cu botul pe labe Agenţia Naţională de Integritate şi Parchetul, şi despre multe altele, precum amânările reformei Justiţiei, „super-imunitatea parlamentară” care, la rându-i, va mai adăuga un gard celor care ne despart acum de spaţiul Schengen. Mai putem adăuga, ca bonus, şi insolvenţa Oltchim.
Lăsând la o parte diversiunea vizibilă de la o poştă pe care vrea să o creeze acest subiect pus în discuţie în mod aparent inofensiv, la ceas de seară şi de dezbatere televizată, de către un om de rang trei-patru ca putere de influenţare a deciziilor din Uniunea Social Liberală, rămâne întrebarea dacă acest subiect este atât de actual pentru alianţa socialistă ori rămâne din el doar fumul diversiunii.
Culmea este c