Autorităţile îşi propun să creeze secţii de psihiatrie în istituţiile generaliste. Spitalele mari de profil, moştenite din epoca sovietică, nu-şi mai găsesc locul într-un sistem de sănătate modern, susţin autorii iniţiativei.
Măsura se conţine în planul de activitate a Ministerului Sănătăţii pentru anul 2013. Potrivit şefului de la Sănătate, Andrei Usatâi, descentralizarea serviciilor de psihiatrie a început de câţiva ani, prin crearea centrelor comunitare pe bani europeni, iar ce urmează să se întâmple este o continuare a reformei.
„Tratamentul medicamentos nu este suficient. Este necesară implicarea familiei şi a comunităţii“, spune ministrul Usatâi. „Izolându-i pe aceşti oameni, pentru o perioadă lungă de timp, le acutizăm starea de sănătate. În plus, vom evita supraaglomerarea spitalelor de profil, unde mulţi bolnavi au parte de un tratament indecent“, recunoaşte ministrul.
Până acum nu s-a decis în câte raioane vor fi deschise secţii de psihiatrie. „Nu vom deschide secţii în toate spitalele raionale, doar în câteva. Acest lucru se va decide mai târziu, în funcţie de numărul celor care suferă de tulburări mintale, de dotările spitalului, etc.“, a specificat Andrei Usatâi.
Lipsă acută de specialişti
Directorul Spitalului de Psihiatrie din Bălţi, Anatolie Cârpă, recunoaşte că în instituţia pe care o conduce este supraaglomerare, iar, în opinia lui, descentralizarea serviciului de psihiatrie este binevenită. „Spitalul nostru are o capacitate de 700 de paturi. Pe timp de iarnă noi avem chiar şi câte 1.000 de pacienţi, aşa că nu avem cum să ducem lipsă de pacienţi. Alta e problema. Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de medici psihiatri“, spune directorul spitalului. „De zece ani nu putem găsi un medic psihiatru, nu avem narcologi. La Urgenţă lucrează o echipă în loc de trei, care deserveşte toată zona de nord a republicii. A