Legiuitorul a hotărât că doar în cursul unei şedinţe ordinare poate fi constatată încetarea mandatului unui consilier local.
„Din punctul meu de vedere, legiuitorul a prevăzut două cazuri de încetare înainte de termen, folosind doi termeni. «Încetare de drept», când calitatea se pierde în caz de deces, sau «încetarea mandatului înainte de termen», pentru alte situaţii, cum ar fi incompatibilitatea. Din moment ce legiuitorul a reglementat distinct, prin articole distincte, cele două cazuri de încetare a mandatului, cu siguranţă că sunt regimuri juridice diferite”, a analizat secretarul Maria Brudiu.
Potrivit secretarului municipiului, la şedinţa ordinară (din data de 30 ianuarie a.c.) a Consiliului Local Tulcea se va vota încetarea mandatelor celor doi consilieri ai PP – DD.
„Asta este interpretarea mea: domnii Ghionu şi Chiriac au venit la şedinţa de îndată, eu i-am rugat să nu participe la vot, să se abţină, pentru că opera încetarea de drept în momentul în care a fost emisă decizia (de retragere a sprijinului politic pentru cei doi – n.n.). Dumnealor, prin efectul legii, le-au încetat mandatele, dar legiuitorul mai cere o piesă, anume hotărârea Consiliului Local Tulcea, în fiecare caz. Dacă între timp a intervenit o şedinţă de îndată, noi nu putem ignora aceşti oameni! Aşa am considerat, să fie ca o prevenţie din partea noastră”, a justificat juristul Brudiu.
Până la urmă, voturile exprimate de cei doi au fost constatate, raportul de voturi pentru proiectul referitor la majorarea taxelor şi impozitelor locale fiind de 14/7. „Bine că au votat împotrivă! Aşadar, voturile dumnealor nu au contribuit la adoptarea hotărârii menţionate”, mai spune Brudiu.
Secretarul municipiului aduce în favoarea sa un alt caz: „În caz decesului unui consilier, poate spune cineva că mandatul acestuia a încetat peste o lună, când e programată şedinţa consi