Ce cafea se bea şi de unde este adusă, cum stăm la capitolul maeştri în prepararea cafelei şi cum arată piaţa locală din punctul de vedere al importatorilor?
Potrivit specialiştilor, sintagma care s-ar potrivi cel mai bine pentru a descrie „relaţia” dintre clujeni şi cafea ar fi următoarea – pe cât de mari consumatori sunt locuitorii oraşului nostru, pe atât de puţine lucruri ştiu despre cafea. Ca dovadă preţul „face knockout” calitatea.
„Sunt mulţi consumatori de cafea în Cluj. Majoritatea consumă, însă, o cafea ieftină, nu de foarte bună calitate, fără să-i intereseze cum este preparată. Spre exemplu, cei mai mulţi beau cafea lungă cu lapte, care în majoritatea cafenelelor se prepară la expresor, din comoditatea barmanilor, însă nu e modalitatea corectă de preparare şi asta se simte la gust! Espresso se prepară la expresor. La noi cuvântul espresso nu e înţeles. Sunt totodată, foarte multe alternative de preparare care nu se folosesc, cum ar fi French Press, Aero Press...”, explică Marius Nica, barista (persoană specializată în prepararea şi servirea cafelei – nota red.) la Olivo Caffe.
Faptul că preţul face diferenţa este confirmat şi de importatori.
„Cel mai bine se vinde gama cea mai ieftină de cafea – 50% arabica, 50% robusta”, declară proprietarul Afo Sales.
Chiar dacă nu ne-a intrat încă în obicei să fim atenţi la ce bem, iar gustul e de multe ori departe de ce poate „să iasă” boabe atunci când se prepară în cunoştinţă de cauză, asta nu însemană că dimineaţa poate să înceapă fără o cafea.
„Clujenii vin în valuri la cafenea. Primul e de la 08:00 până pe la vreo 10:30, înainte să meargă la serviciu sau la facultate şi al doilea e după 12:00, când îşi iau pauza de masă. Mai urmează apoi o serie după 15:30. Avem clienţi care vin şi de patru ori pe zi să bea cafea, însă majoritatea dintre cei care vin la noi consumă 1,2 cafele pe