Un material realizat de Pro Patria în ianuarie 2012, dedicat împlinirii a 90 ani de la naşterea primului general paraşutist al Armatei României, Grigore Baştan.
Inventator şi deţinător de record naţional, Grigore Baştan a fost primul general paraşutist al României. Absolvent al Şcolii de pilotaj şi al Şcolii de Paraşutiştii, şi-a început cariera în anul 1941, cu gradul de sergent.
În 1944 şi-a demonstrat curajul pentru prima oară, prin participarea la luptele pentru eliberarea capitalei, împotriva trupelor hitleriste. Pentru merite deosebite a fost decorat cu “Virtutea militară de război, clasa a II-a”.
Comandant al primului batalion de paraşutişti din România, Generalul şi-a dedicat viaţa paraşutismului militar şi elevilor săi. În paralel, timp de peste 20 de ani s-a ocupat de pasiunea sa – paraşutismul sportiv, ca preşedinte al Comisiei Centrale de Paraşutism.
A conceput şi realizat complexul de paraşute BG7M-BG3M, intrat în dotarea armatei române în anul 1961. Folosind această invenţie proprie la 20 august 1970 a stabilit recordul national de parasutare de la 9.600 de metri, cu o cadere libera de aproximativ 7.000 de metri. Recordul, ramas nedoborât, a fost realizat utilizând cele doua modele de parasute gândite si proiectate el.
În data de 8 mai 1971 el devine primul general parasutist, aviator al Romaniei. Generalului Bastan i se datoreaza realizarea unui nou tip de parasuta, dotata la vremea aceea cu stabilizator, dispozitiv de largare al voalurei si declansator mecanic de largare al stabilizatorului.
S-a stins din viata la datorie pe data de 8 februarie 1983 in Bucuresti.
In fiecare an la Buzau se organizeaza Concursul aplicativ — militar de parasutism Memorial General Grigore Bastan” aflat pe agenda Ministerului Apararii Nationale.
Vezi biografia completă a generalului Grigore Baştan
Un material