Tribunalul București judecă mâine recursul la decizia de arestare a trei hoți care au furat șapte tablouri din Olanda. În același timp, o echipă de poliţişti şi un procuror olandez au fost delegaţi în România pentru a participa la ancheta legată de furtul unor tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.
Șeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul general Interpol, că în acest caz, s-au făcut percheziţii şi s-au audiat mai multe persoane, ancheta fiind în plină desfăşurare. Tobă a precizat că există indicii că la furt au participat mai multe persoane, până în prezent fiind arestaţi doar trei autori, Eugen Darie, Radu Dogaru şi Mihai Alexandru Bitu. Secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale, Ronald Noble, a declarat în conferinţa de presă susţinute la sediul Poliţiei Române că imediat după ce ”s-a comis cel mai mare jaf din istorie”, Interpol a transmis date referitoare la incident şi descrierea modului de operare către toate ţările afiliate. Ulterior aceste date s-au soldat cu succes în România. Potrivit unor surse apropiate anchetei, o parte a tablourilor furate ar fi tranzitat teritoriul României. Anchetatorii încearcă să pună cap la cap declaraţiile celor trei suspecţi arestaţi, în condiţiile în care aceştia ar fi prezentat variante diferite.
Furt de milioane
Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, anunţa poliţia olandeză. Operele sustrase sunt "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fen?tre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Close