De câteva luni bune, pe lângă contravaloarea energiei electrice consumate, fiecare dintre noi plătim, pe factura la curent, două taxe suplimentare, care adaugă câţiva lei la costul acestei facturi.
După ce că factura la electricitate înghite, lunar, o bună parte din veniturile modeste ale fiecărei familii, statul român s-a gândit să umfle şi mai tare aceste facturi, impunând două taxe pe care le plătim obligatoriu şi fără să ştim atunci când ne achităm factura la curent. Este vorba despre o taxă de certificate verzi şi o contribuţie de cogenerare de înaltă eficienţă, prima aplicându-se din ultima parte a anului trecut, iar cea de-a doua de şi mai multă vreme.
După cum ne-a explicat Viorel Pop, şeful Agenţiei Zalău a societăţii Electrica Furnizare, în cazul certificatelor verzi vorbim despre o taxă pe care o plătim cu toţii pentru a-i susţine pe producătorii care deţin capacităţi de producere din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau solară, şi care sunt acreditaţi de ANRE. Producătorii acreditaţi beneficiază de un număr de certificate verzi, emise lunar de operatorul de transport şi sistem, proporţional cu cantitatea de energie electrică produsă din surse regenerabile. Cu alte cuvinte, plătim cu toţii pentru a ajuta nişte firme private să câştige din producerea de energie electrică „verde”.
Cealaltă taxă, pentru cogenerare de înaltă eficienţă, se regăseşte, după ce o plătim, în buzunarele celor care produc energie termică şi electrică prin cogenerare.
Potrivit lui Pop, există o serie de legi şi directive europene care ne-ar obliga la aceste taxe, dar sunt voci care susţin că nivelul lor este nejustificat de mare, fiind unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Şeful agenţiei din Zalău susţine că valoarea acestor taxe, care se calculează ca şi procent (12 la sută) din energia facturată fiecărui consumator, înmulţit c