Două studii realizate de două universităţi din Germania arată că mai mult de o treime din utilizatorii Facebook se simt mai deprimaţi după ce vizitează paginile prietenilor, scrie Daily Mail.
Cercetători germani ai Universităţii Humboldt din Berlin şi ai Universităţii Tehnice Darmstadt au studiat 600 de persoane şi au ajuns la concluzia că aceia care vizualizează pagina de Facebook a unei cunoştinţe, fără să contribuie cu like-uri sau comentarii, au şanse mai mari să fie deprimaţi ulterior.
Pozele şi statusurile pozitive pe care prietenii acestora le postează pe paginile personale sunt suficiente pentru a declanşa sentimente de gelozie şi invidie, spun experţii.
Participanţii la studiu au declarat că ceea ce îi supără cel mai mult sunt instantaneele surprinse în vacanţă, poveştile prietenilor despre viaţa lor perfectă şi job-urile cu care aceştia se laudă. Unul dintre participanţi a recunoscut că s-a simţit prost după ce a văzut că un prieten al său a primit mai multe urări cu ocazia zilei de naştere. STUDIU. De ce se tem românii de FACEBOOK
Din cele 600 de persoane care au luat parte la studiu, 30% au recunoscut că invidia este principala lor sursă de nefericire cauzată de Facebook, în timp ce 36% au declarat că doar câteodată sau foarte des se simt frustraţi după ce utilizează reţeaua de socializare.
Specialiştii au declarat că oamenii folosesc reţeaua de socializare ca o modalitate de a-şi măsura succesul şi popularitatea, prin raportare la prietenii din listele lor de contacte, însă au tendinţa să supraestimeze succesul acestora, lucru care produce sentimente de invidie.
Cu toate acestea, un alt studiu, realizat de o echipă de cercetători din America, a arătat că nu există nicio legătură între reţeaua de socializare şi depresie. Experţii americani au realizat studiul pe un eşantion de 190 de tineri, cu vârste cuprinse între 19 şi 23