Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,65% (indicele BET-C) după ce în precedentele două zile a scăzut cu peste 2%, însă majoritatea investitorilor au adoptat poziţii de aşteptare, iar deal-urile cu acţiuni BRD şi OMV Petrom (SNP) au asigurat jumătate din lichiditate.
"Piaţa se află într-o stare de consolidare în jurul valorilor actuale. Chiar dacă vom mai vedea mici corecţii, probabil, pe termen scurt evoluţia va fi laterală şi volumele nu vor fi foarte ridicate. Ne aflăm într-o perioadă de aşteptare a rezultatelor financiare, unde vom vedea exact la ce dividende ne putem aştepta de la companii. După publicarea rezultatelor mă aştept să mai vedem o reacţie pozitivă a pieţei", a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,44%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,61% peste ziua anterioară. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,8%.
Acţiunile Transelectrica (TEL) au crescut uşor, cu 0,3%, după ce marţi au coborât cu 2,7%, iar titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 2,25%, menţinându-se pe linia descendentă din ziua anterioară, când au consemnat un recul de aproape 3%.
Corecţiile înregistrate marţi de cele două acţiuni au fost reacţie la intenţia guvernului de a introduce o taxă "pe monopolul natural" pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei şi gazelor. Taxa a fost aprobată marţi de guvern.
"Taxele introduse de guvern afectează într-o măsură destul de mare companiile Transelectrica şi Transgaz, iar scăderile de marţi au fost normale pe fondul publicării anunţului.