Facturile la căldură pe luna decembrie 2012 au crescut, în marile oraşe, de două sau chiar de trei ori faţă de luna noiembrie. De asemenea, există creşteri chiar şi cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, în unele zone preţul gigacaloriei majorându-se.
În marile oraşe din România, unde numărul abonaţilor la sistemul centralizat de termoficare - acolo unde acesta mai există - scade de la un an la altul, valoarea facturilor la căldură a crescut în luna decembrie comparativ cu noiembrie cu câteva zeci de lei, iar în unele cazuri chiar s-a dublat sau s-a triplat.
Costurile la încălzire diferă în funcţie de preţul gigacaloriei, de valoarea subvenţiei suportată de administraţia locală, dar şi de mărimea apartamentului, de starea construcţiei - dacă este bloc vechi sau nou, dacă este sau nu izolat termic -, de repartitoare.
Astfel, la Arad, pentru un apartament de două camere fără repartitoare factura la încălzire pe decembrie a fost de 370 de lei, dublu faţă de luna anterioară, în timp ce la Deva, doi pensionari care locuiesc tot într-un apartament cu două camere, pe care l-au încălzit mai puţin, având repartitoare, au avut de plătit 18 lei pe luna decembrie.
Tot la Deva, locatarul unei garsoniere dintr-un bloc izolat termic, care are repartitoare şi ajunge acasă seara, când dă drumul la căldură, a avut o factură de 6 lei pentru luna decembrie.
La Braşov, Constanţa sau Oradea, facturile la căldură au avut valori similare în noiembrie şi decembrie, însă există situaţii în care valoarea acestora aproape s-a triplat, cum se întâmplă la Miercurea Ciuc şi Iaşi.
Astfel, la Miercurea Ciuc, locatarii apartamentelor cu două camere, din blocuri nereabilitate termic, au plătit 434 de lei pentru decembrie, faţă de 147 de lei pentru noiembrie, în timp ce la blocurile reabilitate şi cu repartitoare costurile la două camere au crescut de la