Forumul Economic Mondial de la Davos, o cochetă staţiune montană elveţiană, este o ocazie de întâlnire, pentru schimb de opinii şi încheiat afaceri pentru cele mai grele nume din business şi politică, iar discuţiile, invariabil, vor fi presărate cu prognosticuri despre starea şi viitorul economiei, afacerilor şi politicii. Profeţiile merită cu atât mai multă atenţie cu cât vin din partea elitei mondiale, dar reuniunile anterioare arată că şi cei mai buni se pot înşela, scrie The New York Times.
Un exemplu este Joseph Cohen, un analist veteran al băncii americane Goldman Sachs. El anunţa la Davos în 2000, an de boom al sectorului de tehnologie, că se aşteaptă la o un an foarte bun pentru acţiuni, cu indicele S&P 500 în creştere cu 10%. Indicele a evoluat exact invers, pierzând 9% din valoare în acel an, urmat de încă doi de declin care au adus o scădere cumulată de 34%.
Anterior, la Davos 2008, cu opt luni înainte de prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers - factorul declanşator al crizei economice mondiale, Fred Bergsten, director la Institutul de Economie Internaţională Peter G. Peterson din Washington, spunea despre starea economiei: "Este inimaginabil, repet, inimaginabil, că se va ajunge la o recesiune globală".
Bill Gates, fondatorul Microsoft şi celebru filantrop care, cu ocazia unui pelerinaj de acum o decadă la Davos, a făcut mai multe predicţii ajunse celebre, întrebat despre cum vede viitorul Google, a minimizat şansele de reuşită ale afacerii.
"Aceşti tipi de la Google, vor să fie miliardari şi staruri rock şi să meargă la conferinţe şi toate cele. Să vedem dacă vor mai vrea să conducă afacerea peste doi sau trei ani", a spus Gates.
În anul următor, a înfăţişat o imagine de vis a lumii cibernetice: "În doi ani, problema spamului va fi rezolvată".
Predicţiile mai generale despre economie au