Cu toţii auzim, cel puţin o dată în viaţă: „Dormi cel puţin opt ore pe noapte!“, „Nu-ţi mai încrucişa ochii că vor rămâne aşa!“ sau „Dacă îţi trosneşti degetele faci reumatism“. Multe dintre aceste teorii nu au însă nicio bază ştiinţifică.
1. „Nu-ţi trosni degetele“
Mitul spune că acest obicei provoacă artrită. E drept, poate fi agasant, dar niciun studiu medical nu dovedeşte că trosnitul degetelor conduce spre o astfel de afecţiune. Cu toate acestea, anumiţi medici susţin că trosnirea în mod repetat a articulaţiilor poate dăuna degetelor în alte moduri, aşa că e de preferat evitarea acestui obicei. Te-ai întrebat vreodată cum anume este produs sunetul? Când îţi întinzi degetele, oasele se trag creând o bulă de aer în jurul articulaţiilor. Când bulele explodează, apare şi sunetul.
2. „Nu ieşi din cază cu părul ud“
Te poate face să-ţi fie frig, dar nu poţi răci dacă ieşi din casă cu părul ud. Răcelile sunt cauzate de un virus care de obicei este răspândit prin picăturile de tuse sau de strănut, în comunităţi. Pentru evitarea virusului, ar trebui să te speli pe mâini mai des şi să eviţi locurile aglomerate sau contactul apropiat cu o persoană bolnavă. Vulnerabilitatea în faţa virusurilor răcelii este cauzată de scăderea imunităţii prin surmenaj, stres şi alte afecţiuni.
3. „Bea opt pahare de apă pe zi“
Dacă bei suficientă apă cât să îţi potoleşti setea, să mergi des la toaletă, iar urina să fie aproape incoloră, probabil că bei atât cât organismul tău are nevoie. Acele magice „opt pahare pe zi“ includ apa pe care o primeşti din mâncare şi din alte băuturi, care îţi oferă, în plus, şi alţi nutrienţi.
4. „Evită cititul la lumină slabă“
E posibil să te alegi cu o migrenă şi să îţi oboseşti ochii, dar specialiştii consideră că lumina slabă nu provoacă nicio afecţiune a vederii. Acest lucru nu este posibil nici dacă stai prea