Cum sună: „Femei singure, interesate de bărbaţi şi cărora le place să se îmbete“? Dar cum sună: „Mame catolice din Italia cărora le place Durex“? Acestea sunt doar două întrebări la care Facebook, prin motorul de căutare Graph Search, poate să răspundă.
Facebook şi-a lansat în urmă cu o săptămână un motor de căutare destinat interconectării utiizatorilor în cadrul reţelei sociale. Accesul este încă restrâns doar la SUA, alţi utilizatori fiind trecuţi pe o listă de aşteptare. Totuşi, un utilizator - Tom Scott - a primit acces, a încercat serviciul şi a descoperit ceva întrucâtva interesant.
El a căutat tot felul de termeni: evrei, catolici, bărbaţi din Teheran, Durex sau rasism şi a văzut ce îi întoarce motorul de căutare social. Două dintre întrebări şi la care există răspuns le-am spus deja. Lista poate continua cu: „Bărbaţi de rit islamic interesaţi de bărbaţi în Teheran, Iran“ şi Facebook a oferit câteva rezultate, peste 1.000 de oameni, mai exact.
Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a spus la evenimentul de prezentare a Graph Search că prin acesta oamenii vor găsi oameni mai uşor. O promisiune destul de serioasă, dar se pare că această găsire se poate face la orice nivel. Au apărut chiar după prezentarea motorului de căutare critici conform cărora intimitatea nu va mai fi la acelaşi nivel, dar cum funcţionalitatea nu este disponibilă unui număr mare de oameni, nu s-au văzut rezultatele acelor critici.
[Ce este de făcut?] Dacă nu e în regulă să fie pusă pe un ecran în Times Square, atunci nu pune informaţia pe Facebook.
Tom Scott
Tom Scott a identificat câteva şi a intuit şi o posibilă mustrare: „Nu le dai idei guvernelor represive?“. El spune că nu. „Fac pariu că ei deja au venit cu propriile idei de cum să folosească acest motor de căutare şi au făcut deja câteva căutări. Aceste căutări pe care le-am făcut eu au f