Fiecare cultura are propriile ei reguli si coduri de bune maniere, care sunt invatate din frageda copilarie. In momentul cand parasim tara natala, intram in contact cu alte obiceiuri, iar lucrurile devin putin mai complicate, pentru ca ceea ce este normal pentru noi poate fi considerat o jignire in alta zona.
Iata cateva exemple in ceea ce priveste modul in care diversele culturi se raporteaza la aceleasi gesturi.
In majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu si Orientul Indepartat, expunerea picioarelor (in special a talpilor) in fata altei persoane este considerata o insulta, potrivit How Stuff Works.
In majoritatea tarilor din Asia, o carte de vizita este vazuta ca o extensie a persoanei pe care o reprezinta.
Astfel, se considera ca atunci cand cel care o primeste dovedeste o lipsa de consideratie fata de acest obiect - indoind-o, scriind pe ea sau doar punand-o in buzunar fara sa se uite la ea - inseamna ca persoana respectiva il desconsidera pe proprietarul cartii de vizita.
O strangere de mana puternica este perceputa ca un lucru admirabil in Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie, insa, in tarile din Est, in special in Filipine, acest gest este vazut ca un semn de agresiune.
Evreii ortodocsi nu dau mana cu o persoana de sex opus, in timp ce o femeie de religie musulmana nu va da mana cu un barbat.
Pentru ca lucrurile sa devina si mai complicate, un barbat de origine musulmana poate da mana cu o femeie care nu este de aceeasi religie.
In plus, evreii ortodocsi si musulmanii evita in general sa atinga persoane de sex opus care nu sunt membri ai familiei.
Daca luati masa in China, nu faceti eforturi pentru a termina toata mancarea din farfurie, pentru a fi politicosi - acest lucru va determina gazda sa o umple din nou, conform bunelor maniere din acea